Profesjonalista i Mistrz w Branży Turystycznej

Autor: 
Mirosław Awiżeń
a1_0.jpg
a2.jpg

To już XIII edycja konkursu hotelarsko-gastronomiczno-turystycznego, która odbyła się 19 kwietnia 2016 r. w Regionalanej Szkole Turystycznej w Polanicy Zdroju.
A jury było bardzo, ale to bardzo profesjonalne, również z udziałem przedsiębiorców z zagranicy, np. z Islandii.
W recepcji szkolnej uczniowie musieli przyjmować gości np.w j. angielskim czy niemieckim, wcześniej losując zadanie do wykonania (np. potwierdzona rezerwacja a pokoju brak - i jak wybrnąć po angielski z „takiego pasztetu”).
W kuchni aż wrzało a jury potem i tak trochę wybrzydzało: „ciut za mało soczyste”, „odrobinę za mało doprawione”, ale co do podania i wyglądu potraw nie mieli żadnych zastrzeżeń (przynajmniej takowych nie słyszałem).
W dziale turystyki też podobnie – poważne jury i „gimnastyka sprawności przekonywania”...
Byłem pełen podziwu, ile już ci młodzi ludzie potrafią. Na pewno nie muszą się martwić, że nie znajdą pracy – to praca już na nich czeka.
***
Po „egzaminie” w recepcji zapytałem o wrażenia dwie młode osóbki: Nikolę Gawlik i Aleksandrę Szelę o wrażenia ... Młode panie okazały się uczennicami Szkoły Turystycznej z Jeleniej Góry.
- Czy to był egzamin?
- Raczej przyjemność. I fajna próba sprawdzenia siebie.
- Zadowolone?
- Jak najbardziej.
- Jaka praca marzy Wam się w przyszłości?
- W sieci hoteli „Marriott” – mówi Nika. A mnie wyjazd do Szwajcarii – dopowiada Ola. Interesuje nas praca w 4-5 gwiazdkowych hotelach... już w szkole mieliśmy praktyki w takich hotelach.
- Życzę powodzenia

Wydania: